Een eiland voor mijzelf

22 maart 2020 om 14:17 uur · Dennis Geurts · Blog


(...) Verre landen ken ik niet, behalve uit mijn atlas, die droom ik elke nacht (...) Zomaar een regel uit het liedje 'Liefs uit Londen'. waarmee Bløf eind jaren negentig haar eerste grote hit weet te pakken. Waar zanger Paskal Jakobsen enkel nog kan dromen over 'platte' landkaarten, waarbij van de meeste landen alleen de hoofdstad en een enkele rivier of gebergte genoemd worden, droom ik sinds Google Maps - dé uitvinding van deze eeuw - over de meest exotische bestemmingen die je maar kan bedenken. En ik bedoel hiermee niet het Moskou, Praag en Lissabon van Bløf, maar schier onbereikbare eilanden, die zelfs anno 2020 nog niet per vliegtuig te bereiken zijn.

Eilanden dus, zeg maar alles dat niet direct verbonden is met onze grootste eilanden Eurazië-Afrika en Amerika. En dan maakt het mij verder niet veel uit of we het hebben over de 'grote jongens', zoals Groot-Brittannië en Australië of piepkleine eilandjes in de Stille Oceaan. Zolang het een op zichzelf staand gebied is, dus niet verbonden met andere landen, vind ik het al snel interessant. Waarschijnlijk omdat door het ontbreken van een natuurlijke landsgrens hier culturen zijn ontstaan, die zich volledig op hun eigen manier hebben kunnen ontwikkelen. Lekker eigenwijs een zijweg inslaan, waar de meerderheid gekozen zou hebben voor de hoofdweg. Het onbekende verkiezen boven de gebaande paden.

Mijn eerste fascinatie op eilandgebied is Groenland. Het begint al met de naam. Groenland, een land dat mij vooral doet denken aan een grote ijsvlakte, noemen ze niet Witland, maar Groenland. En dan noemen ze het in verhouding piepkleine eiland iets ten zuidoosten ervan IJsland! Dat kan in mijn optiek niets anders betekenen dan dat er meer moet zijn dan enkel ijs op Groenland. En dat klopt dan ook. Google Maps leert mij dat er meerdere kleine nederzettingen langs de kust liggen, variërend van gehuchtjes met slechts enkele huizen tot nederzettingen met enkele duizenden inwoners. Al snel stuit ik op de allergrootste nederzetting Nuuk - ook wel Godthåb genoemd in het Deens en tevens de hoofdstad - met ongeveer 15.000 inwoners. De hoofdstad van dit enorme eiland heeft dus evenveel inwoners als pak hem beet Joure, Weesp en Valkenburg.

Mijn eerste fascinatie op eilandgebied is Groenland. Foto: Visual Capitalist

Met alleen het inwoneraantal weet ik natuurlijk nog net niets, dus besluit ik eens in te zoomen op de verschillende wegen die ik zie lopen. Wat mij vrij direct opvalt, is dat de wegen snel ophouden. Ik kom erachter dat de langste weg op heel Groenland slechts vijfentwintig kilometer lang is en dat de verschillende nederzettingen dus niet onderling met de auto te bereiken zijn. Woon je op zo'n groot eiland, kun je dus nog nergens zomaar naartoe! Dit brengt mij tot de vraag of ze überhaupt auto's gebruiken als vervoermiddel. Het antwoord is ja, maar tot zowel mijn verbazing als teleurstelling kom ik erachter dat ze zelfs een busmaatschappij hebben. Dus ook op Groenland maken ze gebruik van openbaar vervoer. Nadat ik ook een voetbalstadion, museum, hotel, meerdere winkels en zelfs een grote brievenbus voor de Kerstman ontwaar, kom ik tot de conclusie dat die Groenlanders eigenlijk ook maar gewone mensen zijn. Een groot gedeelte woont zelfs in afzichtige flats!

Na deze ontnuchterende zoektocht, besluit ik Groenland even een tijdje links te laten liggen. Na een aantal maanden begin ik toch weer aan een nieuwe expeditie op het eiland en zoom ik in op de wat kleinere nederzettingen. Ik verwonder me over de schitterende, onuitspreekbare namen zoals Ammassalik, Qaqortoq en Illullissat. Ze zijn allen prachtig gelegen in mooie uithammen aan de west- en oostkust van Zuid-Groenland. Sommigen zowaar bereikbaar met het vliegtuig en anderen alleen te bereiken per vrachtschip. Nu ik meer weet over hoe de mensen daar wonen, wil ik meer weten over onder welke omstandigheden ze daar wonen. Oftewel, hoe koud wordt het daar nu eigenlijk?

Ik voer de namen van alle opgezochte nederzettingen één voor één op in mijn weerapp. Ik kom er niet alleen achter dat het behoorlijk koud kan zijn in Groenland, maar ook dat het op sommige plekken nog reuze meevalt. In Zuid-Groenland kan het in de zomermaanden soms zomaar 20 tot 25 graden worden! Je zou bijna besluiten om daar je zomervakantie door te brengen. Is weer eens wat anders dan Benidorm of Rimini...

Na deze laatste ontdekkingen, leer ik nog veel meer over Groenland, mede dankzij de uitstekende reisprogramma's van de beroepsavonturiers Floortje Dessing en Tom Waes. Beide schuwen ook de heftige onderwerpen niet, zoals het niet kunnen omgaan met de veranderingen die de Westerse manier van leven met zich meebrengen, de werkeloosheid en het losbandige alcoholisme. Het eerst nog onbekende Groenland is daarmee opeens van haar onschuld beroofd. Het hoofdstuk Groenland is daarmee voor mij voorlopig gesloten.

Het roer moet om. Ik wil een eiland vinden dat én behoorlijk afgelegen ligt én dat (vrijwel) niemand kent. Een eiland voor mijzelf alleen (en uiteraard de eilandbewoners zelf). Een blik in Lonely Planet's tafelboek 'All The Countries Of The World' leert mij dat ik mij moet gaan verdiepen in de overzeese territoriale gebieden. Eilandjes van enkele vierkante kilometers die vaak door stom toeval toebehoren aan grootmachten zoals Groot-Brittannië, de Verenigde Staten of Frankrijk. Deze eilanden, vooral gesitueerd in de afgelegen delen van de Stille, Indische en Grote Oceaan, dragen namen zoals Sint Helena, Niue en het gezellig klinkende Wallis en Futuna.

Ik zoek alle eilanden uit het boek op. Allemaal kleine eilandjes met vaak één plaats die bestaat uit slechts enkele huizen. Je zal er maar wonen! Hoe klein is dan je wereld? Dat dit dus ook vaak niet goed gaat, bewijzen de inwoners van de Pitcairn Eilanden, een klein eiland in de Stille Oceaan, waar slechts vijftig mensen wonen. De inwoners, allemaal nazaten van schipbreukelingen uit de zeventiende eeuw kennen elkaar door en door. Het eilandje komt internationaal in het nieuws door een verkrachtingszaak, waarbij acht mannen van het eiland veroordeeld worden voor meerdere jaren gevangenisstraf. Aangezien het eiland zelf geen gevangenis heeft, worden ze gestuurd naar Nieuw-Zeeland. Dezelfde Tom Waes van eerder Groenland, besluit ook dit eiland te bezoeken en komt tot de conclusie dat er werkelijk niets te beleven valt. Hoogtepunt is de top van het eiland waar een ontzettend grote reuzenschildpad woont.

Wel jammer die Tom Waes, die komt ook echt overal die man. En met hem Floortje Dessing, die besluit naar een andere plek te gaan die ik voor mijzelf had willen houden, namelijk Zuid-Georgië. Dit eiland ligt ongeveer duizend kilometer ten oosten van de al behoorlijk afgelegen Falkland Eilanden, die weer duizend kilometer ten oosten van de Argentijnse kust liggen. Wat Zuid-Georgië dan weer bijzonder maakt, is dat het een behoorlijk roerige historie heeft. Er zijn weinig plekken op de wereld waar op zo'n grote schaal walvissen zijn afgemaakt omwille het vlees en de levertraan. In de hoofdstad Grytviken, met ongeveer dertig inwoners, wonen enkel nog mensen die zich inzetten voor het erfgoed van het eiland. Echte oorspronkelijke inwoners heeft het eiland niet, alle inwoners komen uit het buitenland en verblijven, mede door de barre omstandigheden, nooit gedurende langere periodes op het eiland.

Het is mij inmiddels duidelijk geworden dat ik een eiland moet zoeken dat behoorlijk buiten de radar ligt. Een eiland dat zo afgelegen van alles ligt, dat zelfs Tom en Floortje het te ver vinden om te gaan bezoeken (tenzij ze zin hebben om een maand op een vrachtschip mee te varen). Op een avond ontdek ik dan stomtoevallig een eiland, waarvan ik echt nog nooit gehoord heb. Alles is fascinerend aan dit eiland: de ligging, de vorm, de rare naam, de grootte, de naam van de enige nederzetting... Het ligt echt nergens in de buurt, het lijkt qua vorm op een zeemonster met meerdere tentakels, de naam klinkt als een onontdekte vissoort die op de bodem van de oceaan leeft, het is qua oppervlakte even groot als Noord-Brabant en Limburg bij elkaar en de hoofdstad klinkt als een gezellig plaatsje aan de Middellandse Zee. Welk eiland het is? Dat houd ik wijselijk voor mijzelf.

Weet jij het? Foto: Bic, Wikipedia


Maria Dit is mijn getuigenis over hoe ik uiteindelijk lid werd van de nieuwe wereldorde, Illuminati, nadat ik nu al meer dan 2 jaar probeerde lid te worden, maar oplichters meerdere keren geld van mij afpakten. Ik ben al zo lang op zoek om me bij de Illuminati aan te sluiten, maar oplichters blijven mijn geld afpakken tot begin dit jaar, toen ik Lord Felix Morgan online ontmoette. Ik nam contact met hem op en ik legde hem alles uit en hij adviseerde de gebruikte registratie en ik betaalde voor de groot lid om mij op weg te helpen en ik werd ingewijd in de Wereldorde en ik ontvang de som van $ 4.000.000 dollar nadat mijn initiatie was voltooid. Ik ben erg blij! En beloof het goede werk van Lord Felix Morgan te verspreiden. Als je geïnteresseerd bent om vandaag nog lid te worden van de nieuwe wereldorde Illuminati, neem dan vandaag nog contact op met Lord Felix Morgan. Hij is je beste kans om lid te worden van de Illuminati waar je altijd naar verlangt. Neem contact op met Lord Felix Morgan E-mail: Illuminatiofficial565@gmail.com of WhatsApp +2348055459757
02 mei 2024 om 02:31 uur ·
illuminati headquarter Mis het licht niet. Geld, macht, roem en rijkdom worden in een mum van tijd jouw titel. Als u geïnteresseerd bent om lid te worden van de Illuminati-broederschap, voor uw online initiatie, waar u ook bent. Geen enkele afstand kan het werk van onze Baphomet beïnvloeden. zeg ja tegen je dromen. Hagel Baphomet.. 1. Een geldbeloning 2. Een nieuwe, gestroomlijnde droomauto 3. Een nieuw huis in een land naar keuze. 4. Een maand vakantie (volledig betaald) naar uw toeristische droombestemming. 5. Beïnvloed uw merk/bedrijf wereldwijd 6. Bescherming tegen alle onderdrukkers 7. Een totale verandering van levensstijl 8. Toegang tot Bohemian Grove 9. Geboekte afspraak met topleiders en topberoemdheden in uw land. 10. 550 duizend dollar om een nieuw leven te beginnen. Neem nu contact met ons op via e-mail: illuminatiworldwideorder@gmail.com https://www.gaia.com/article/what-is-the-illuminati
02 april 2024 om 23:40 uur ·
Maria Dit is mijn getuigenis over hoe ik uiteindelijk lid werd van de nieuwe wereldorde, Illuminati, nadat ik nu al meer dan 2 jaar probeerde lid te worden, maar oplichters meerdere keren geld van mij afpakten. Ik ben al zo lang op zoek om me bij de Illuminati aan te sluiten, maar oplichters blijven mijn geld afpakken tot begin dit jaar, toen ik Lord Felix Morgan online ontmoette. Ik nam contact met hem op en ik legde hem alles uit en hij adviseerde de gebruikte registratie en ik betaalde voor de groot lid om mij op weg te helpen en ik werd ingewijd in de Wereldorde en ik ontvang de som van $ 1.000.000 dollar nadat mijn initiatie was voltooid. Ik ben erg blij! En beloof het goede werk van Lord Felix Morgan te verspreiden. Als je geïnteresseerd bent om vandaag nog lid te worden van de nieuwe wereldorde Illuminati, neem dan vandaag nog contact op met Lord Felix Morgan. Hij is je beste kans om lid te worden van de Illuminati waar je altijd naar verlangt. Neem contact op met Lord Felix Morgan E-mail: Illuminatiofficial565@gmail.com of WhatsApp +2348055459757
24 maart 2024 om 11:00 uur ·
illuminati headquarter Wil je lid worden van ILLUMINATI voor rijkdom, roem, macht, verbindingen, invloed E.T.C? Neem nu contact met ons op zodat u kunt worden ingewijd om een volwaardig lid van de IlluUMINATI te worden. Als je meer wilt weten, stuur ons dan nu een bericht om je Illuminati-beloning als nieuw lid te ontvangen. 1. Een geldbeloning 2. Een nieuwe, gestroomlijnde droomauto 3. Een nieuw huis in een land naar keuze. 4. Een maand vakantie (volledig betaald) naar uw toeristische droombestemming. 5. Beïnvloed uw merk/bedrijf wereldwijd 6. Bescherming tegen alle onderdrukkers 7. Een totale verandering van levensstijl 8. Toegang tot Bohemian Grove 9. Geboekte afspraak met topleiders en topberoemdheden in uw land. 10. 550 duizend dollar om een nieuw leven te beginnen. Neem nu contact met ons op via e-mail: illuminatiworldwideorder@gmail.com https://www.gaia.com/article/what-is-the-illuminati
03 oktober 2023 om 04:39 uur ·
Vincent Groeten van de grote orde van de verlichte tot de verenigde staat en over de hele wereld, dit is een open gelegenheid om je aan te sluiten bij de Illuminate broederschap waar je je verloren dromen kunt vinden, en ook waar je het licht van rijkdom kunt vinden en geluk kunt zien zonder elk bloedoffer. En we betalen ook het bedrag van 550.000 USD om alle nieuwe leden te verwelkomen wanneer ze lid worden van de broederschap en ook voor een huis naar keuze en locatie met investeringen en deze kans in het leven om beroemd te worden. VOORDELEN VOOR NIEUWE LEDEN DIE BIJ ILLUGINATE MEEDOEN. 1. Een contante beloning van USD 550.000. 2. Een nieuwe Sleek Dream CAR ter waarde van USD $ 150.000 3. Een droomhuis gekocht in het land van uw keuze. Een maand afspraak met de 5 beste ter wereld. De leiders en de 5 belangrijkste beroemdheden ter wereld. Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact op met het vorige e-mailadres = joinilluminatibrotherhood14@gmail.com WhatsApp +2348113140644 OPMERKING; deze Illuminati-broederschap waar je je overal ter wereld bij kunt aansluiten India, Turkije, Afrika, de Verenigde Staten, Maleisië, Dubai, Koeweit, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Duitsland, Europa. Azië, Australië, etc., Groeten TEMPLE ILLUSTE VERENIGDE STATEN
24 mei 2021 om 02:20 uur ·
Werner Prachtig daar! Go go go! Ben er naar toe gezeild om te schuilen voor een orkaan.... karmavanstaal.nl/boek
05 mei 2021 om 09:51 uur ·
illuminati headquarter Mis het licht niet. Geld, macht, roem en rijkdom worden in een mum van tijd jouw titel. Als u geïnteresseerd bent om lid te worden van de Illuminati-broederschap, voor uw online initiatie, waar u ook bent. Geen enkele afstand kan het werk van onze Baphomet beïnvloeden. zeg ja tegen je dromen. Hagel Baphomet.. 1. Een geldbeloning 2. Een nieuwe, gestroomlijnde droomauto 3. Een nieuw huis in een land naar keuze. 4. Een maand vakantie (volledig betaald) naar uw toeristische droombestemming. 5. Beïnvloed uw merk/bedrijf wereldwijd 6. Bescherming tegen alle onderdrukkers 7. Een totale verandering van levensstijl 8. Toegang tot Bohemian Grove 9. Geboekte afspraak met topleiders en topberoemdheden in uw land. 10. 550 duizend dollar om een nieuw leven te beginnen. Neem nu contact met ons op via e-mail: illuminatiworldwideorder@gmail.com https://www.gaia.com/article/what-is-the-illuminati
02 maart 2024 om 09:44 uur
Henriëtte Leuk verhaal hoor; maar of ik er heen ga???
28 januari 2021 om 16:45 uur ·
Ben Grand terre is het hoofdeiland van de Kerguelen.
24 maart 2020 om 18:33 uur ·
Alfredo Port-aux-Francais
24 maart 2020 om 12:36 uur ·
Marieke Wanneer gaan jullie, broertje?
22 maart 2020 om 21:14 uur ·
Marieke Rosemarie, ff die Peninsule Courbet googlen en dan heb je de naam van het eiland 😉
22 maart 2020 om 21:13 uur ·
Rosemarie Wat een interessant verhaal. Complimenten ! Maar ik zou toch wel willen weten om welk eiland het gaat en beloof het niet te melden aan Floortje Dessing . Haha
22 maart 2020 om 16:10 uur ·
Christel Wat een mooi en vermakelijk verhaal 😁
22 maart 2020 om 07:24 uur ·

nieuwe foto's

Scallop

The Scallop is een prachtig kunstwerk op ... meer
Aldeburgh, Suffolk
Engeland

Valletta, hoofdstad van Malta

Dit is het uitzicht vanuit Sliema op Val ... meer
Valletta
Malta

Heliostaat Maankwartier

De nieuwe stationsomgeving van mijn woon ... meer
Heerlen
Nederland
© 2024 Christel & Dennis · Als je gebruik maakt van deze site ga je akkoord met cookies, die dienen ter verbetering van de gebruikservaring van deze site.

Leuke website

Christel & Dennis is een leuke website met muziek, blogs, foto's, recepten en dingen om te doen. Luister naar muziek, lees de leuke verhalen en bekijk de inspirerende foto's. Houd je van koken of bakken? Dan zijn er voor jou heerlijke recepten. Op de leuke website Christel & Dennis is van alles te beleven!